Erityisruokavalio

Erityisruokavalio-ohjeistus lasten/nuorten vanhemmille

Ruoka-aineallergiat ovat tavallisimpia pikkulapsilla. Ne aiheutuvat kehon yliherkkyydestä jotakin ruoka-ainetta kohtaan. Ruoka-allergiat saattavat hävitä iän karttuessa, mutta se ei ole epätavallista aikuistenkaan keskuudessa. Ruoka-allergiaa ei pidä vähätellä, sillä se voi aiheuttaa vakavia oireita, jotka voivat johtaa jopa hengenvaaralliseen tilaan. Useimmiten allergia hoidetaan välttämällä allergisoivaa ruoka-ainetta eli allergeenia. Mikäli ravitsemuksellisesti tärkeä ruoka-aine jätetään pois, tulee ruokavalion koostamisessa olla erityisen huolellinen, jotta kokonaisuus säilyy monipuolisena ja tasapainoisena.

Mäntsälän kunnan päiväkodeissa ja kouluissa on käytössä 6 viikon ruokalista, johon tehdään pieniä muutoksia mahdollisesti seuraavalla ruokalistakierrolla. Päiväkodin tai koulun päivittäisen toiminnan johdosta tehdään silloin tällöin myös pieniä päiväkohtaisia muutoksia. Erityisruokavaliot noudattavat perusruokalistaa, niin paljon kuin se on mahdollista. Esim. kalaruokapäivinä myös erityisruokavalioille tarjotaan kalaruokaa, mikäli kyseinen henkilö ei ole allerginen kalalle.

Mäntsälän kunnan päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan erityisruokavalioruoka henkilöille, joilla on lääketieteelliset tai eettiset syyt. Allergia epäilyissä olisi hyvä, että vanhemmat ottaisivat ensin yhteyttä päiväkodin / koulun terveydenhoitajaan, joka selvittää yhdessä vanhempien kanssa mahdollisen lisätutkimus- / lääkärintodistustarpeen. Mikäli vanhemmilla on jo jotain tutkimustuloksia mahdollisesta allergiasta, niin ne olisi hyvä ottaa mukaan neuvotteluun. Erityisruokavaliosta tulee olla lääkärintodistus, joka tulee toimittaa päiväkotiin, jossa lapsi on hoidossa. Kouluissa lääkärintodistus toimitetaan kouluterveydenhoitajalle, joka viestittää asiasta keittiöhenkilökunnalle. Poikkeuksena laktoositon ruokavalio, josta ei tarvitse olla lääkärintodistusta. Terveydenhoitajan todistus kyseisessä ruokavaliossa on riittävä. Vaikeissa allergioissa olisi hyvin tärkeää, että vanhemmat ottaisivat yhteyttä suoraan keittiöhenkilökuntaan ja yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa neuvottelisivat ko. erityisruokavaliosta. Ruokailupalvelut on yhdessä lastenlääkärin ja terveydenhoitajan kanssa laatinut erityisruokavaliolomakkeet:

Linkki: LOMAKE 1 (pdf): ERITYISRUOKAVALIOSELVITYS

Linkki: LOMAKE 2 (pdf): RUOKA-AINEET, JOTKA SOPIVAT ERITYISRUOKAVALIO LAPSELLE/ NUORELLE

Ne tulee täyttää ja toimittaa päiväkodin tai koulun terveydenhoitajalle. Hän toimittaa ne edelleen keittiölle.

Päiväkodeissa ja kouluissa olisi erittäin tärkeää, että vanhemmat ilmoittaisivat lapsen/ nuoren poissaoloista mahdollisimman aikaisin aamulla (klo. 7.00 – 8.30) suoraan ko. päiväkodin tai koulun keittiölle.

Takaisin ylös