Menu

Mäntsälän kunnan tiedote kotouttamisen tilanteesta

Tiedote        (muokattu 11.5. klo 14.48)            

Julkaisuvapaa 11.5. klo 13.30

 

Mäntsälän kunnanvaltuusto on päättänyt huhtikuussa 2016 ELY-keskuksen esityksen mukaisesti ottaa kuntaan 50 kiintiöpakolaista.  Perheet ovat saapuneet alkuvuodesta paikkakunnalle uusina kuntalaisina. Kotouttamistyössä ovat olleet suurena apuna viranomaisten ohella runsaslukuinen vapaaehtoisten verkosto.

Erityisesti viimeisten viikkojen aikana kotouttamistyö on kohdannut suuria haasteita. Sosiaalisessa mediassa on kohdistettu uusin kuntalaisiin paikoin rajua kielenkäyttöä ja jopa suoria syytöksiä. Lisäksi käytännön arkielämässä on tietoon tullut ikäviä piirteitä ja jopa uhkaavia väkivaltatilanteita.  Mäntsälän kunta yhdessä muiden viranomaisten kanssa on käynnistänyt näihin asioihin liittyen toimenpiteet. 

Mäntsälän kunta ei hyväksy kuntalaisiin, kunnan palveluja toteuttaviin työntekijöihin tai yhteistyökumppaneihin liittyen minkäänlaista uhkaavaa käytöstä tai vihapuhetta.  Mäntsälä on ja sen tulee olla turvallinen jokaiselle täällä asuvalle ja toimivalle.  Turvallinen liikkuminen, koulunkäynti, vapaa-ajan harrastuksissa käynti tai muiden palveluiden käyttäminen tulee olla itsestäänselvyys ihan kaikille.

Vetoamme siihen, että rasistinen tai muulla tavalla leimaava kirjoittelu ja tiedon levittäminen loppuu. Tässä suhteessa poliisi seuraa tapahtumia aktiivisesti.  Kunta ei pysty rajoittamaan ja kontrolloimaan muita viestintävälineitä kuin omiaan. Esitämme kaikille toiveen, että asiallisuus ja maltti säilytetään myös sosiaalisessa mediassa.

Kunta tulee tiedottamaan asiasta niissä rajoissa, jotka eivät mene yksityisyyden suojan piiriin. Kunnan eri toimialat ja palveluyksiköt ovat myös käytettävissä tiedonlähteenä. Otamme mielellämme vastaan palautetta sekä kehittämisehdotuksia, miten kotouttamistyötä voidaan parantaa ja avata sitä kaikille kuntalaisille tutuksi.  

Kunnan tiedottamisesta vastaa kunnan keskushallinto ja Itä-Uudenmaan poliisi tiedottaa tässä asiassa erikseen.  Tämä tiedote julkaistaan kunnan kotisivuilla ja facebookissa.

Lisätiedot:

Esko Kairesalo, kunnanjohtaja
Esa Siikaluoma, hallintojohtaja
Janne Mäkinen, opetuspäällikkö,  turvallisuuspäällikkö oto

Alueen paikallislehdet

Mäntsälän Uutiset 
Lue lehteä ilmaiseksi

Etelä-Suomen Sanomat

Keski-Uusimaa

Takaisin ylös